Tandblekning

Vissa människor har naturligt vita tänder, men de flesta har några gulaktiga tänder. Tänder och molar kan missfärgas av olika skäl. Många tycker att gula tänder är fula och därför vill att tänderna blir blekta. Tänk dig att kyssa din älskade med gula tänder ...

Precis som färgen på ditt hår eller dina ögon tillhör dina tänder också din personlighet. Och även om vita tänder kan verka konstgjorda, är strålande vita tänder en skönhetsideal för många. Ändå kommer tänderna aldrig att kunna blekna när den ursprungliga färgen är genetiskt bestämd, precis som hudens pigment.

Men färgen på dina tänder beror också på vårdmetoden. Den naturliga färgen på våra tänder beror på hur tandemaljen och tandvävnaden är sammansatta. I ålderdomen får dina tänder en allt mörkare färg till följd av naturliga processer.

Men tandplack (tandplack) och missfärgning orsakade av kemiska ämnen påverkar också färgen. Under åren kan syror i maten förstöra mineraler från emaljen. Som ett resultat blir tandytan tunnare och dentinet (dentinet) lyser igenom det mer och mer. Dentin är vävnaden som faktiskt utgör våra tänder och ligger precis under emaljen. Grundlig tandvård är därför viktigt för att bevara den naturliga tandfärgen.

Tänder och molar består av dentin och emalj. Dentinens färg och tjocklek bestämmer främst färgen på en tand, emaljen är nästan transparent. Dentins färg är ärftlig, så att den ena har vitare tänder än den andra. I allmänhet är hundar naturligt något mer gula. Detta beror på att tandläkaren i hundarna är tjockare. Förändringar i dentinet kan orsaka missfärgning av tänder och molar.

Vad är orsakerna till missfärgning?
Den vanligaste orsaken till att tänderna blir mer gula är konsumtionsbeteendet, äta och dricka vissa färginnehållande produkter som kaffe, te, rött vin, cola, röd tjur, apelsinjuice, örter, såser, körsbär, men också av kurschoklad och lakrits kommer tänderna att bli mer sannolika. Förresten är rökning en av de största syndarna i missfärgade tänder.

En död tand
Inuti tänder och molar finns ett hålrum fyllt med blodkärl och nervfibrer, den så kallade massan. Till exempel kan en olycka eller tandförfall orsaka att massan blir inflammerad och dör. Som ett resultat kan tanden missfärga blått eller gulgrått. Utvecklingen av sådan missfärgning är jämförbar med utvecklingen av en vanlig blåmärke i huden, som inträffar efter ett fall eller en hård stöta. Missfärgningen av tanden kan i vissa fall också inträffa efter en rotkanalbehandling när färgämnen från fyllmaterialet har trängt in i tanden.

Åldrande
Vid senare ålder kan missfärgning uppstå på grund av åldrande. Det beror till exempel på att det är slitage, eller på att tandhalsarna är utsatta, eller på grund av att emaljen har blivit mer spröd och orsakar små sprickor i den. Missfärgning sker sedan snabbare eftersom färgämnen lättare kan tränga in i den porösa dentinen. Dessutom gör åldrandet tandskiktet tjockare, så att tänder och molar ofta blir mörkare.