Hur länge blir tänderna vita efter blekning?

Ett strålande vitt leende, vem skulle inte vilja ha det? Tandblekning är därför extremt populär. Hur länge blir tänderna vita efter blekning? En bra fråga, för det är inte meningen att effekten ska försvinna efter några veckor. Se hur en behandling fungerar och hur länge tänderna blir vita.

Så fungerar tandblekning
Det finns två metoder för tandblekning: från insidan och utsidan. Blekning från insidan sker bara med så kallade döda tänder. Om missfärgningen inte är för allvarlig fungerar blekning utifrån mycket bra. Användningen görs av en vitsked och en speciell blekningsgel. Behandlingen sker hos tandläkaren eller tandhygienisten.

Flera behandlingar krävs, men det finns också en accelererad metod. Det har dock inte visats att denna accelererade metod också är mer effektiv.

Hur länge blir tänderna vita efter blekning?
Om behandlingen utförs ordentligt förblir tänderna vackert vita i 2 till 2,5 år efter blekning. Detta beror också lite på ät- och dricksvanor. Röker du? Då kommer effekten att vara mycket mindre. Frekvent konsumtion av kaffe, te och rött vin har också en negativ effekt på dina tänder. Var också försiktig med livsmedel som innehåller många färgämnen.

Väljer du att vara vit lika länge efter blekning?
Ja, molarer förblir normalt vita så länge som tänderna. Med blekning menar vi hela tänderna. Ändå kan molar missfärgas lite tidigare, speciellt om du äter mycket produkter med färgämnen. Tänk bara på sojasås, ketchup eller en curryrisrätt. Du tuggar dessa främst med tänderna. Det är därför inte förvånande att molarna förblir vita under lite kortare tid. Hur som helst ser du inte så mycket av det ändå.

Visste du att fyllningar, kronor och broar inte färgar under en vitare behandling? Dina fyllningar eller kronor kan sticka ut ännu mer efter behandlingen. Rådfråga därför i förväg om det är vettigt att bleka dessa tänder.