Vitnar gula tänder

Att bleka gula tänder säkert är en aktuell trend. Ljusa vita tänder ökar ditt självförtroende och det ger ett bättre leende. Det är därför inte förvånande att tandblekning är populärt. Vi får många frågor om säkerheten och metoderna för tandblekning om detta ämne. Är blekning riktigt säker? Vilka metoder kan du använda och vilka inte? Är effekten permanent? Men ännu viktigare, varför fick du gula tänder?

Tänderna består av dentin och emalj. Dentins färg och tjocklek avgör tändernas färg. Det skiljer sig från person till person.

Under åren kommer tänderna att missfärgas och du kommer så småningom att få gula tänder. Tänderna består också av emalj och dentin. Färgen och tjockleken är olika för varje person och bestämmer därför tändernas färg. Tändernas färg är därför väldigt annorlunda.

Orsaker till missfärgning av tänderna
Dina tänder missfärgas genom åren. Detta orsakas av:

Rökning: Cigaretter, Shisha (vattenpipa), Elektriska cigaretter (e-cigarett) och mer
Dricker kaffe och te
Dricker rött vin
Det kan finnas andra orsaker till missfärgning:

Åldrande
Död tand som resulterar i tandförfall
Användning av läkemedel
Blekningsmetoder
Du har möjlighet att använda olika metoder för att få dina tänder att lysa igen. Du kan bleka från insidan och bleka från utsidan.

En rotkanal är en metod för blekning från insidan. På grund av upprepningarna under behandlingen är det möjligt att få vitare tänder inom några dagar, men ofta inte det önskade resultatet. Rotkanalbehandlingar hos tandläkaren är också mycket dyra. Som ett resultat väljer människor ofta att bleka ute och bleka tänderna som ett alternativ. Ett billigare alternativ, men också ett dyrt köp. Vi berättar varför.

Det är därför en hög koncentration av peroxid används som en speciell gel i ett tandköttsskydd. Därefter appliceras vitgelen på molar och tänder. Denna blekningsgel måste fungera en stund. För att påskynda processen används en blekningslampa eller laser. Detta skapar vita brännmärken.

Som du redan har nämnt är blekning mycket dåligt för dina tänder, men också för tandköttet. Du kan få mycket skada. Ofta utvecklas irritationer i munnen eller plötsligt får du mycket känsliga tänder när du dricker varma eller kalla drycker. Dina tänder är också mindre motståndskraftiga mot plack än tanderosion efter blekning. Ännu värre är att du på lång sikt kan få sjukdomar som är nästan omöjliga att bota. Därför är tandblekning dåligt.