Varför vitnar människor tänderna?

Idag är tandblekning het. Men varför vill människor faktiskt få tänderna blekta? Och är det något av den här tiden? Vi vill gå in på det mer detaljerat.

Den främsta anledningen till att människor vitnar tänderna
Den främsta anledningen till att människor vill bleka tänderna är att de vill ha vitare tänder. Vita tänder har varit ett skönhetsideal i väst i många år. Medan det inte var så illa att ha gulaktiga tänder, vill de flesta nu verkligen ha ljusvita tänder. Detta beror främst på att vi är kända personer som skådespelare, presentatörer och modeller med inget annat än ett vitt leende. För att umgås lite med dessa människor, att känna oss lite som dem vill vi också ha vad de har. En framgångsrik show-affärskarriär, en tonad kropp och flera miljoner i banken är svår för många av oss att uppnå.

Vad kan vi uppnå?
Vad vi lätt kan uppnå vad dessa kändisar har är deras vita leenden. Numera finns det alla typer av salonger och tandläkarmetoder där du kan bleka tänderna enkelt och till ett inte för högt pris.

Har vita tänder alltid och överallt varit trendiga?
Människor har blekt tänderna sedan den romerska antiken. Vid den tiden försökte människor främst bleka tänderna med urin. Detta beror på att urin frigör karbamid eller urinsyra över tid. Detta är samma ämne som också frigörs med karbamidperoxid; en ingrediens som finns i många blekmedel för tandblekning.

Andra skönhetsideal om tänderna
Vita tänder har inte varit ett av skönhetsidealen överallt i världen på länge. För tusentals år sedan dekorerade mayorna sina tänder med till exempel grön och svart jade.

Svarta tänder står för lojalitet
Före andra världskriget var det vanligt i Japan att kvinnor färgade tänderna svart så snart de knöt knuten. Det stod för lojalitet. Dessutom sticker svarta tänder fint ut mot ljus hud, vilket var ett skönhetsideal i Japan vid den tiden. I norra Vietnam färgar fortfarande kvinnor från ett antal befolkningsgrupper sina tänder svarta. De gör detta från 10 års ålder. Dessa befolkningsgrupper tror att svarta tänder är en symbol för skönhet och att det förhindrar tandförfall.

Sirih plommon för röda tänder
Medlemmar av vissa asiatiska stammar tuggar på sirihplommon för att få röda tänder. Under tuggningen bildas en röd pasta som efter ett tag blir tänderna röda. Att tugga på dessa plommon är mycket dåligt för tänderna, men vissa människor gör det ändå.

Fil tänder för att se ut som en haj
Arkivering av tänder sker i afrikanska länder och Bali. Män från etiopiska nomader arkiverar tänderna i skarpa trianglar, så att tänderna ser ut som hajtänder. På Bali har brudar en bit av sina övre tänder arkiverade. De tror att genom att göra det tar de bort dåliga egenskaper som girighet, svartsjuka.