Tänder visade sig vara populära, men fungerar dessa behandlingar?

Tandblekningsgeler, svarta tandkrämer och till och med fanér: influenser på sociala medier rekommenderar allt du kan använda för att få dina tänder vita, vitare, vitaste. Och med framgång: en undersökning av NOS Stories på Instagram bland nästan 4000 ungdomar visar att 40 procent överväger en tandblekning och 7 procent redan har gjort en.

De flesta unga är nöjda med sina vita tänder efter en sådan behandling, men det gäller inte alla. Gina (19) gick till en salong där ingen tandläkare arbetade och tänkte omedelbart: det här är inte bra. "Varje gång jag dricker något kallt drar tänderna helt, precis som om spännen i mina hängslen brukade dras åt". Och de vita tänderna? "De stannade bara några månader, jag är nu tillbaka på första plats och 120 euro fattigare."

Om du vill ha vitare tänder finns det vanligtvis tre alternativ. Du kan bleka tänderna hos tandläkaren eller tandhygienisten, med en uppsättning beställd på internet eller på en speciell tandblekningssalong.

Antalet företag som startade ett företag i den senare kategorin har ökat betydligt de senaste åren, enligt siffror från handelskammaren. Men det är fortfarande stor skillnad i hur länge du njuter av de vita tänderna.


Det var verkligen mycket vitt. Jag njöt av det i en eller två månader, då var tänderna som tidigare.

Tobias (19)
Tandläkaren Erik Jan Muts förklarar varför. "Endast tandläkare får bleka med högst 6 procent väteperoxid. Men alla dessa salonger och vitare för hem får använda maximalt 0,1 procent av det ämnet. Och om du vitnar tänderna med det: det fungerar inte , som mest rensar det tänderna lite. "

Många andra läkemedel som tandblekningssalonger använder, som bakpulver, har bara en slipande eller rengörande effekt, förklarar tandläkaren. "Det vitnar tänderna lite, men inte på lång sikt. Och om du gör det ofta eller genomgår långa behandlingar med det där, kan det till och med skada din emalj."

'Blå lampor är för showen'
Och de blå lamporna du får över munnen? "De är för utställning, det finns inga vetenskapliga bevis för att de fungerar, och det rekommenderas inte ens att använda dem." Flera vetenskapliga studier stöder detta. Europeiska tandrådsrådet säger: "Lamporna har inga bevisade fördelar för blekning. De värmer tänderna, vilket gör att de torkar tillfälligt och ger dig en illusion om att dina tänder är vitare. Men uppvärmning kan faktiskt skada dina tänder."