Strålande vita tänder

Ljusa vita tänder väcker sympati och ökar ditt självförtroende. Så det är inte förvånande att tandblekning är populärt. Ändå kvarstår många frågor om detta ämne. Är det säkert, vilka metoder finns det och är effekten permanent?
Tänderna består av dentin och emalj. Dentins färg och tjocklek avgör tändernas färg. Det skiljer sig från person till person.

Missfärgning
Under åren kan dina tänder missfärgas. Detta orsakas bland annat av:

cigaretter
te
kaffe
vin
Dessutom finns det andra skäl till varför tänderna blir eller blir mörkare:

Åldrande process
Död tand på grund av tandförfall eller olycka
Användning av läkemedel
Utvecklingsstörningar
Blekningsmetoder
För att få tänderna att lysa igen kan du välja att få dina tänder vitare. Det finns två olika metoder: extern blekning och intern blekning.

Efter en rotkanalbehandling är det möjligt att bleka en död tand inifrån. Detta görs genom att införa en pasta som innehåller blekmedel i tanden, varefter den förseglas med en tillfällig fyllning. Efter några dagar blir tanden ljusare. Du kan behöva upprepa behandlingen några gånger. När det önskade resultatet har uppnåtts förses tanden med en slutlig fyllning.

Blekning av tänder och molar från utsidan händer särskilt om du lider av lätt missfärgning och kan göras på olika sätt. Du kan behandlas av en tandläkare eller så kan du bleka tänderna själv.

Tandläkaren
Tandläkaren startar behandlingen genom att skydda tandköttet från den höga koncentrationen av peroxid som används. Han gör detta med hjälp av ett tandköttsskydd (en gummiduk eller en speciell gel). Whitening gel appliceras sedan på tänderna. Denna gel måste fungera en stund.

För att påskynda processen använder tandläkaren en blekningslampa eller, i vissa fall, en laser. En liten mängd peroxid kan fortfarande komma på tandköttet. Detta skapar vita brännskador som försvinner inom några timmar.

Vitare hemma
Du kan också välja att bleka tänderna hemma under tandläkarens vägledning. Tandläkaren gör sedan intryck av dina tänder, varefter en tandtekniker gör en så kallad vitsked.

Du tar sedan med dig vitskeden, vitgelen (karbamidperoxid) och instruktioner. För att uppnå goda resultat, håll in blekningsskeden i tre till sex timmar om dagen. Detta är möjligt när som helst. Även när du sover. Resultaten kan ses efter en till fyra veckor. Om tänderna är missfärgade bör behandlingen upprepas.

Blekningsprocess
Under behandlingen med en bleksked är det lämpligt att inte göra följande, eftersom de kan påverka blekningsprocessen:

Drick kaffe, te, kolsyrade läskedrycker, citrusjuice eller vin.
Ät mat med färgämnen, såsom frukt sylt.
Rökning.
Obs! Få alltid råd från en tandläkare innan du vitnar tänderna hemma. Det finns produkter på marknaden med för höga koncentrationer av peroxid, vilket kan skada dina tänder.