Blekning av missfärgade tänder

Vissa människor har naturligt vita tänder, andra gula. Tänder och molar kan missfärgas av olika skäl. Många tycker att missfärgning är ful och vill därför behandla tänderna.
Färg på tänder och molar
Tänder och molar består av dentin och emalj. Dentinens färg och tjocklek bestämmer främst färgen på en tand, emaljen är nästan transparent. Dentins färg är ärftlig, så att den ena har vitare tänder än den andra. I allmänhet är hundar naturligt något mer gula. Detta beror på att tandläkaren i hundarna är tjockare. Förändringar i dentinet kan orsaka missfärgning av tänder och molar.

Vilka är de främsta orsakerna till missfärgning:
Den döda tanden
Inuti tänder och molar finns ett hålrum fyllt med blodkärl och nervfibrer, den så kallade massan. Till exempel kan en olycka eller tandförfall orsaka att massan blir inflammerad och dör. Som ett resultat kan tanden missfärga blått eller gulgrått. Utvecklingen av sådan missfärgning är jämförbar med utvecklingen av en vanlig blåmärke i huden, som inträffar efter ett fall eller en hård stöta. Missfärgningen av tanden kan i vissa fall också inträffa efter en rotkanalbehandling när färgämnen från fyllmaterialet har trängt in i tanden.

Vid senare ålder kan missfärgning uppstå på grund av åldrande. Det beror till exempel på att det är slitage, eller på att tandhalsarna är utsatta, eller på grund av att emaljen har blivit mer spröd och orsakar små sprickor i den. Missfärgning sker sedan snabbare eftersom färgämnen lättare kan tränga in i den porösa dentinen. Dessutom gör åldrandet tandskiktet tjockare, så att tänder och molar ofta blir mörkare.
Olycka
Ett fall eller ett slag mot en tand under barndomen kan ofta leda till bildandet av extra dentin, så att tanden gradvis blir gulare senare i livet.

Användning av läkemedel
När små barn får tetracyklin (en typ av antibiotika) kan det orsaka permanent missfärgning av tänderna. Missfärgningen är så att säga inbyggd i dentinet under konstruktionen av tänderna.
Utvecklingsstörningar
Tandutvecklingsstörningar kan orsaka viss missfärgning. Fluoros är ett exempel på en sådan störning. Det uppstår eftersom barn har fått för mycket fluor under bildandet av permanenta tänder. Detta ger vita ytliga missfärgningar i emaljen på de permanenta tänderna. Långvarig sjukdom under småbarns- och småbarnsåren kan också påverka emaljutvecklingen och orsaka mer fläckig missfärgning.