Är tandblekning skadligt?

Skölj munnen med citronsaft, äppelcidervinäger eller ät choklad. Dessa är bara några exempel på de otaliga naturliga knep som tycks bleka dina tänder. Det påstås till och med att det är säkrare och mer effektivt än att tänderna blir vitare hos tandläkaren. Är detta rätt?

Vackra tänder betyder idag strålande vita tänder. Internet är fullt av knep för att bleka tänderna naturligt, medan du också bara kan få dina tänder vitare hos tandläkaren. Ändå är inte alla ett fan av denna metod. Att bleka tänderna skulle vara skadligt för tänderna och till och med göra tänderna mer gula. Är det rätt?

Bleka utan att påverka emaljen
Enligt biologisk tandläkare Hans de Liefde är inget av detta sant. ”Att bleka tänderna är inte så illa som man allmänt tror. Så länge du bleker med en metod som inte löser upp emaljen är det helt säkert. ” Frank Goossens från den holländska föreningen för främjande av bioenergetisk tandvård (NVBT) instämmer. "Blekning är helt ofarligt, även om du gör det oftare."

Tandblekning görs av tandläkare med en lösning av peroxid, som inte påverkar emaljen. Detta tar bara bort det övre lagret av missfärgning. De Liefde: ”Så du måste hålla det, men det gör inte dina tänder” gula ”än de redan var. När du slutar bleka börjar åldringsprocessen igen: dina tänder mörknar långsamt igen. ”

Vitare dina tänder själv
Komma igång med billiga tandblekningssatser rekommenderas inte. Det finns massor av DIY-kit där ute som inte fungerar bra och vars ingredienser är svåra att kontrollera hemma. "Tandläkare ser till att blekning aldrig går utöver originalfärgen", säger De Liefde. ”Om procentandelen peroxid är för hög, kan din emalj verkligen lösas upp. Låt därför bara dina tänder blekas av eller under överinseende av en tandläkare. Tandläkare erbjuder till exempel också möjligheten att bleka tänderna själv med en uppsättning som har utvecklats speciellt för dina tänder. ”

Var försiktig med sura produkter
För dem som tycker att tandblekning är ett steg för långt, är internet fullt av tips för att få dina tänder att se vitare ut på ett naturligt sätt. Skölj med äppelcidervinäger eller citronsaft och ät choklad; de skulle vara universalmedel. ”Du måste verkligen vara försiktig med sura produkter, som ättika. Vinäger har ett lågt pH-värde och kan därför lösa upp din glasyr. " Goossens: ”Jag har redan stött på många gör-det-själv-lösningar. Sköljning med cola eller citrusjuice är verkligen mycket skadligare än folk tror. ”